You are currently viewing Wyspy Kanaryjskie — Co warto zjeść na Teneryfie?

Degustacja potraw kanaryjskich na Teneryfie, jednej z Wysp Kanaryjskich

W lutym 2023 po raz pierwszy wybraliśmy się na Wyspy Kanaryjskie. Odwiedziliśmy Teneryfę i oprócz zwiedzania degustowaliśmy dania lokalnej oraz hiszpańskiej kuchni. 

W związku, z tym że jestem lektorką języka hiszpańskiego online dla dorosłych, uważam, że warto przy okazji lektury artykułu zapoznać się z nazwami dań po hiszpańsku, ponieważ jest to świetna okazja do praktyki podstaw języka hiszpańskiego.

Gdzie można dobrze i niedrogo zjeść kanaryjskie dania na Teneryfie?

Jako że mieliśmy za przewodniczkę koleżankę, która mieszka od kilku już lat na Teneryfie i uczy języka hiszpańskiego, trafiliśmy do Guanchiche.

Dla wyjaśnienia to lokal gastronomiczny prowadzony przez mieszkańców gdzie serwowane są tradycyjne potrawy Wysp Kanaryjskich.

Natomiast Guanczowie (po hiszpańsku Guanchiche) to rdzenna ludność lokalna zamieszkująca archipelag Wysp Kanaryjskich jeszcze przed przybyciem Hiszpanów w XV w.

Reasumując, na zdjęciach przedstawiam więcej potraw hiszpańskich gdzie wszystkie dania pięknie wyglądające i pyszne! Aż jadłoby się wzrokiem!

Dania kuchni hiszpańskiej

W związku z tym, że Wyspy Kanaryjskie należą do Hiszpanii poniżej przedstawiam dania hiszpańskie (hiszpańskie nazewnictwo wraz z opisem co to jest), które w mojej ocenie warto spróbować na Teneryfie:

Barraquito con licor — to jest kanaryjsa kawa Barraquito z likiem (charakterystyczna dla Wysp Kanaryjskich)

Escaldron con carne — to przykład potrawy kanaryjska z gofio i mięsem (może być też z rybą)

Co to jest gofio? To rodzaj mąki kanaryjskiej wytwarzanej z prażonych ziaren zbóż takich jak: jęczmień, pszenica czy kukurydza. To podstawowy składnik wielu potraw na Wyspach Kanaryjskich.

Mojo verde y mojo rojo — sosy kanaryjskie: mojo zielony i mojo czerwony mogą być serwowane są do każdego dania

Co to jest mojo rojo? To czerwony, ostry sos na bazie oliwy i octu winnego z papryką słodką i ostrą, kuminem i przyprawami. 

Co to jest mojo verde? To zielony, łagodny sos na bazie oliwy i octu winnego z kolendrą lub pietruszką, kuminem i przyprawami.

Pimientos padrón com papas arrugadas — Papryczki padrón z ziemniakami w skorupkach (danie kanaryjskie) gotowane w solonej wodzie. Podawane najczęściej z mojo rojo lub mojo verde.

Ensalada con atún y Calamares — Sałatka z tuńczykiem i Kalmary (danie hiszpańskie)

Sola con papas arrugadas — Sola z ziemniakami w skorupkach

Paella con mariscos — Paella z owocami morza (danie hiszpańskie)

Paella vegetariana — Paella wegetariańska (danie hiszpańskie)

Na zakończenie dodam, że jest wiele innych potraw kuchni kanaryjskiej jak: Ropa Vieja, Queso de Flor, Frutos Tropicales, jak i deserów. Degustacja tych potraw będzie zapewne celem kolejnej kulinarnej podróży na jedną 7 z Wysp Kanaryjskich.

O innych daniach hiszpańskich przeczytasz na moim blogu w arykule: “Co trzeba spóbować w Hiszpanii. Kuchnia Hiszpańska.” Tutaj.

Podczas podróży, przekonałam już się wielokrotnie, że znajomość języka hiszpańskiego jest niezbędna.

Dlatego też na co dzień dzielę się praktycznym hiszpańskim — przyjaźnie, przydatnie i z pasją!

  • Brak Ci motywacji i organizacji a podróżujesz do krajów hiszpańskojęzycznych?
  • Nie wiesz, od czego zacząć a podoba Ci się hiszpański?
  • Uczyłeś się kiedyś już hiszpańskiego i potrzebujesz odświeżyć, usystematyzować swoją znajomość podstaw języka hiszpańskiego?
  • Brak Ci czasu na drogi kurs z lektorem?

Szczegóły tutaj.

kurs-online - hiszpanski-praktycznie-od-podstaw-do-samodzielnej-nauki-a-1

Porozmawiajmy, jak uczę hiszpańskiego online!

Umów się na bezpłatną lekcję pokazową, by przekonać się, jak wyglądają moje zajęcia, z jakich materiałów korzystam. Ustalimy poziom językowy oraz co Cię motywuje do nauki języków obcych.

Wybierz dogodny termin tutaj.

Masz pytania? Napisz do mnie: https://hiszpanskipraktycznie.pl/kontakt/.

Dodaj komentarz